Amit el kellene kerülni

Budapest
2014.05.21., szerda

Az MSZP elnöke a Ma reggelben arról beszélt: kígyót-békát kiabálnak rájuk Gyurcsány Ferencék és Bajnai Gordonék, miközben az őszi önkormányzati választáson több helyen újra együtt kellene működniük. Gyurcsány Ferenc szerint ők vigyáznak a szocialistákra, Bajnai Gordon pedig azt mondta: most már nem egymással kellene foglalkozniuk. 

Megismétlődhet az országgyűlési választások előtti hatalmi harc a baloldalon - ettől tart Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke a Ma reggelben arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferencék és Bajnai Gordonék kígyót, békát kiabálnak a szocialistákra, ráadásul sokszor igazságtalanul. "Én mindig meglepődök azon, hogy ha valaki a potenciális szövetségeit nyilvánosan kritizálja, ráadásul néha adott esetben igaztalan módon" - mondta Mesterházy Attila.

Egybehangzó sajtóhírek szerint az MSZP budapesti elnöki posztjáról múlt héten lemondó Molnár Zsolt is úgy érezte: a háttérből az MSZP baloldali ellenfelei erősítik a támadásokat, hogy ezzel gyengítsék a szocialista pártot - erről írt a napokban az Origo és a Népszabadság is.
Szocialista források szerint nem véletlen, hogy éppen Molnár Zsolt ellen indult lejárató kampány, ő ugyanis Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt egyik legfontosabb szövetségese. Mesterházy Attila szerint Horváth Csabát úgy támadják korábbi szövetségeseik, hogy nekik egyelőre még saját jelöltjük sincs. Az MSZP elnöke attól tart, hogy megismétlődhet az országgyűlési választások előtti hatalmi harc a baloldalon.
"Egy éven keresztül nyűglődtünk azon az országgyűlési választások előtt is, hogy hogyan működünk együtt, kivel, merre, ha ezt vissza akarják hozni Bajnai Gordonék, akkor ehhez nekem sincsen túl sok kedvem, bevallom őszintén" - fogalmazott Mesterházy.
Bajnai Gordonék az elmúlt hetekben többször támadták az MSZP-t amiatt, hogy Horváth Csabát jelölték főpolgármesternek. "Én nehéz szívvel mondom azt, hogy kompetens vezetője lenne minden tekintetben a fővárosnak" - közölte például vasárnap Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke. Szerdán Bajnai Gordon azt mondta: a baloldali pártoknak nem egymással kellene foglalkozniuk.
"Én azt gondolom, hogy abba kéne hagyni az egymással való foglalkozást, közösen elszenvedtünk egy meglehetősen lesújtó ítéletet összességében április 6-án, vereséget szenvedtünk így közösen" - jelentette ki a volt kormányfő.
Gyurcsány Ferenc már a választások éjszakáján arról beszélt, hogy a vereség után az MSZP, az Együtt-PM és a DK egymás vetélytársai lesznek. Szerinte Mesterházy Attila szavaival ellentétben ők nem kiabálnak kígyót-békát a szocialistákra. "Nem látok ellentétet, azt látom, hogy mindenki szépen teszi a dolgát, sőt inkább azt látom, hogy egymásra vigyáznak itt ezek a pártok, hála a jó Istennek" - emelte ki a DK elnöke.
Sajtóhírek szerint a szocialisták elleni támadások az EP-választások után különösen felerősödhetnek. A DK-nak és az Együtt-PM-nek az lehet az érdeke, hogy minél inkább legyengítse az MSZP-t, és elhódítsa a támogatóit az őszi önkormányzati választások előtt.

mti/hirado/mesterhazyattila.hu

További hírek