Az azonnali tisztújítás mellett

Budapest
2014.05.29., csütörtök

Komolyan gondolta a lemondását az MSZP elnöke, ezért azt kéri a párt országos választmányától, hogy azt szombaton fogadja el. Mesterházy Attila az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: azonnali tisztújítást javasol. A párt alapszabálya szerint 45 napon belül meg tudják tartani a teljes tisztújítást, amivel azt tudnák üzenni a választóknak, hogy mindenképp változást, az MSZP megújulását akarják.
Mesterházy Attila a szocialista párt alapszabályának bonyolultságával és a közelgő önkormányzati választással magyarázza, hogy nem lemondott, hanem az elnökséggel együtt felajánlotta a távozását az MSZP választmányának. Azt kéri a szombaton ülésező testülettől, hogy az fogadja el a lemondásukat.

"Komolyan gondoltam a lemondást, és mindenki, aki ezt bejelentette, szintén komolyan gondolta. Ezért mondtam azt, hogy én is amellett vagyok: fogadja el a választmány a lemondást. Akkor az egy világos és egyértelmű üzenetet tud küldeni a társadalomnak, hogy a szocialista párt megújul a vezetés tekintetében is és onnantól kezdve újult erővel, lendületet véve vág neki a következő kampánynak, majd utána a pártépítkezésnek" - fogalmazott a pártelnök.

Mesterházy Attila szerint három megoldás lehetséges. Az egyik, hogy csak az elnökséget választják újra, ezt azonban tiltja az alapszabály.

A másik, ha a teljes tisztújítást elhalasztják a helyhatósági voksolás utánra, de átalakítják azt a testületet - az országos választási bizottságot -, amely a kampányidőszakban irányítja a pártot az elnökség helyett. Ezt viszont nehéz lenne elfogadtatni az emberekkel - ismerte el az elnök.

Marad tehát a harmadik, az alapszabálynak megfelelő megoldás: a teljes alulról felfelé építkező, több mint negyven napig tartó tisztújítás, amelyet tovább nehezít, hogy az elnökjelöltséghez háromezer aláírást kell összegyűjteni.

Mesterházy Attila tisztában van azzal, hogy a párt helyzete válságos. Kifogásolta, hogy politikustársai a sajtón keresztül üzengetnek, de ezt ő maga is megtette.

"Arra kérném a kollégáimat, hogy egy kicsit nagyobb önmérsékletünk legyen, nem a kritika, nem a vélemény vagy a jövőkép megfogalmazása tekintetében, hiszen ha valamikor, akkor most aztán nincsen rossz ötlet, csak ezeket helyükön kell elmondani, ott, ahol a legkevesebb kárt okozhat az MSZP-nek, ennek a közösségnek" - mondta Mesterházy Attila.

Az MSZP országos választmánya szombaton ülésezik. Mesterházy Attila még nem döntötte el, hogy újra elindul-e az elnöki posztért.

Az MSZP elnöke arról is szót ejtett, hogy a szocialista pártnak olyan politikai stratégiára van szüksége, amely nemcsak praktikus megoldásokat nyújt, hanem amivel érzelmileg is azonosulni tudnak az emberek. Jelezte: a civil értelmiség segítségével húzná ki az MSZP-t a válságból.

Mesterházy Attila szerint az MSZP-nek meg kell hallgatnia az embereket, mert azok láthatóan nem ugyanazt gondolják a társadalom aktuális problémáiról, mint amit a párt.

"Mi azt mondtuk, hogy Magyarország milyen nagy válságban van, és lehet, hogy az emberek többsége nem úgy érezte, hanem úgy, hogy nincs jó helyzetben, nagyon sok nehézsége van, de lehet, hogy ezt az apokaliptikus válsághangulatot nem így élték meg. Vagy a demokratikus jogok sérülése, a jogállami normák meggyengülése vagy szétverése nálunk nagyon nagy hangsúlyt kapott, miközben a választók többségének a fejében nem ez, hanem sok esetben a szociális kérdések voltak a meghatározóak" - mutatott rá a pártelnök.

A politikus úgy véli, hogy az MSZP új politikai stratégiájának megalkotásához szükség van a civil értelmiség közreműködésére is.

"Nagyon pártolnám, hogy bármilyen új vezetés is áll fel, az adjon megbízást értelmiségieknek, civil szakmai műhelyeknek, hogy értékeljék és értelmezzék, milyen folyamatokat értettünk félre. Meg kell érteni, hogyan működnek bizonyos társadalmi csoportok. Ehhez persze nagyon sok kutatás-elemzés kell, és ez nem fog egyik pillanatról a másikra előállni, de nincs más megoldás" - vélekedett a pártelnök.

Mesterházy Attila fontosnak tartja, hogy az MSZP ne csak praktikus, markánsan baloldali megoldásokat kínáljon, hanem olyan programot, amellyel az emberek érzelmileg is tudnak azonosulni.

Szükség van a vidéki bázis megerősítésére és tagtoborzásra is - tette hozzá a pártelnök.
forrás: inforadio.hu

További hírek