Az egyéniek többségét meg kell nyerni

Budapest
2013.08.29., csütörtök

A jelenlegi kormány leváltásához a csütörtökön elfogadott konstrukció biztosítja a kiindulópontot, azzal, hogy minden választókörzetben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt lesz, hiszen aki nem nyeri meg a választókerületek többségét, annak nincs esélye megnyerni a választásokat - mondta az MSZP elnöke az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.

Mesterházy Attila bejelentette, hogy már hétfőn tárgyalásra hívja a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőit. A pártelnök szerint a mostani megállapodással senki sem győzött, hiszen mind benne, mind Bajnai Gordonban volt annyi belátás, hogy eggyel hátrébb léptek. Így biztosan nem vész el egyetlen demokratikus ellenzéki szavazat sem - tette hozzá.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM Szövetség vezetője szerint a jövő évi választást döntően egy karakter fogja eldönteni, amit Orbán Viktor képvisel, és amiből a választók nagy részének elege van. A volt kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, hogy veszítenének azzal, ha most egyetlen jelöltre szűkítenék a lehetőséget, mert sok ellenzéki, kormányváltást akaró szavazó van, aki nem akarja már "Orbán Viktor rezsimjét", de a szocialistákra, vagy az Együtt-PM Szövetségre nem akar szavazni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az M1 Ma reggel című műsorában csalódást keltőnek, de a semminél jobbnak nevezte a megállapodást, amely álláspontja szerint normális politizálással még begyógyítható a választásokig. Nem tud ünnepelni, de nem akar "békebontó" lenni - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a megállapodással a felek nem Orbán Viktort, hanem saját magukat cselezték ki. A DK elnöke Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közös felelősségének nevezte, hogy nem lett közös miniszterelnök-jelölt. Az ellenzéki együttműködés várható eredményéről szólva úgy fogalmazott, hogy "olyan nagyon nem dőlnék hátra a kormányzó erők helyében".

A DK elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: nem biztos, hogy felkerül az MSZP listájára, sőt az sem biztos, hogy fel akar arra kerülni.

Mesterházy Attila, az MSZP-elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem lesz közös miniszterelnök-jelölt, a két szervezet közös egyéni jelöltekkel, de külön listán indul a választáson.

További hírek