Elfogadható a bizottsági struktúra

Budapest
2014.04.25., péntek

Budapest, 2014. április 25., péntek (MTI) - Az MSZP elfogadhatónak tartja a parlament alakuló ülését előkészítő egyeztetésen létrejött bizottsági struktúrát - mondta Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteken újságíróknak a több mint négyórás egyeztetés után újságíróknak.

    Ismertetése szerint az MSZP egy parlamenti alelnöki, két jegyzői és egy Interparlamentáris Unió alelnöki posztot kap, emellett a szocialista párt adja a nemzetbiztonsági, illetve a költségvetési bizottság elnökét.
    Hozzátette, az MSZP-nek nyolc alelnöke lesz a bizottságokban: a törvényalkotásiban, a honvédelmi és rendészetiben, a gazdaságiban, a mezőgazdaságiban, a kulturálisban, a népjólétiben, a vállalkozásfejlesztésiben és a mentelmiben.
    Mesterházy Attila azt mondta, több bizottsági posztot kaptak, mint amire számítottak vagy vártak, ennek megfelelően gondolják újra a frakcióban személyi javaslataikat.
    Arra a kérdésre, milyen szempontok alapján kapták meg a nemzetbiztonsági bizottság vezetését, közölte, azt gondolják, hogy egyrészt ez törvényi előírás, másrészt szokásjog is, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció vezeti ezt a testületet.
    Beszélt arról is, hogy a tanácskozáson elhangzott olyan mondat, ami azt erősíti, továbbra is heti ülésezés lesz.
    A szocialista pártelnök szerint vita bizonyos bizottságok elnevezésében, és néhány tartalmi feladattal kapcsolatban maradt, de azok a lényeget nem érintik.
    Mint mondta, a vállalkozásfejlesztési bizottsággal kapcsolatban úgy értelmezték, hogy ennek a testületnek a munkavállalói oldalról kell megközelíteni a tevékenységét. Ezért azt kérték - folytatta -, hogy más legyen a bizottság neve, de tudomásul vették, hogy ebben nincs kompromisszum.
    Kitért arra is: szerették volna, ha a kulturális bizottság nevében megjelenik az oktatás is.
    Mesterházy Attila elmondta, a frakción belül egyeztetnek arról, hogy a bizottságoknak kik lesznek a tagjai. Öt bizottsági tagot tud delegálni az LMP, a maradék helyeket kell felosztani a Jobbik és az MSZP frakciói között. Rövidesen javaslatot tesznek erre és a Ház vezetését kérték meg, hogy harmonizálja a javaslatokat - közölte, elmondva azt is, hogy ha ez nem sikerül, lesz még egy tárgyalási forduló.   
    Nemmel válaszolt az azt firtató kérdésre, hogy elfogadható jelöltnek tartják-e a jobbikos Sneider Tamást a parlament alelnökének.
 

További hírek