Európai Idősügyi Chartát

Akja
2014.05.21., szerda

Ajka, 2014. május 21., szerda (MTI) – Mesterházy Attila szerint az Európai Unión belüli támogatókra van szükség a nemzeti érdekek képviseletéhez az EU-ban.

    Az MSZP elnöke szerdai ajkai sajtótájékoztatóján a Fidesz politikáját erőfitogtatásnak nevezte, ezzel szemben pártja elképzeléseit úgy fogalmazta meg: "Európa, de okosan". Ez azt jelenti, hogy a nemzeti érdekek képviseletéhez támogatókra van szükség az unión belül - mondta Mesterházy Attila.
    Kitért arra, hogy a Jobbik az unióból kilépést emlegeti, amely "igazi nemzeti érdek elleni cselekedet volna". A fejlesztések 97 százaléka uniós forrásokból valósul meg, ezért a kilépés a magyar mezőgazdaság összeomlását okozná – tette hozzá.
    Európán kívül Magyarországnak csak nagyon "nyomorúságos élete" lehetne – mondta a pártelnök.
    Mesterházy Attila szerint van esély arra, hogy baloldali többségű Európai Parlament alakuljon. Megjegyezte: az Európai Bizottság elnöki posztjára jelöltek között a napokban lezajlott vita konklúziója úgy foglalható össze, hogy míg a jobboldal jelöltje további megszorításokat sürget, addig a baloldal a munkahelyteremtés mellett áll ki.
    Az MSZP programjából a pártelnök több olyan pontot említett, amellyel véleménye szerint európai színtéren is foglalkozni kell: az alapvető élelmiszerek áfakulcsának egy számjegyűre csökkentése, az európai minimálbér itthoni bevezetése, a 25 év alattiak teljes foglalkoztatásának megvalósítása, az európai minimálnyugdíj bevezetése.
    A politikus hozzátette: pártja kezdeményezni fogja, hogy az Európai Unió hívja életre az Európai Idősügyi Chartát, amely az idősek biztonságos életkörülményeit garantálná.
    Kiemelte még az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét, amely megszüntetné a nők és férfiak közti különbséget a bérezésben.   Gőgös Zoltán Veszprém megyei MSZP-elnök a megyében megvalósult uniós fejlesztésekről elmondta: az elmúlt hét évben az uniós beruházások értéke meghaladta a 100 milliárd forintot. Szólt arról is: az unióból kilépés 20-25 százalékos élelmiszerár-emelést okozna.

További hírek