Határozott nem a Jobbiknak és a Fidesznek

Budapest
2010.05.13., csütörtök

 Az MSZP nem alkotott és nem alkot koalíciót az ellenzékkel -reagált Mesterházy Attila a fideszes frakcióvezető kijelentésére azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentette: az MSZP ugyan aláírja a politikai megállapodást, de különvéleményt csatol hozzá záradékként. Eszerint többek között nem járul hozzá ahhoz, hogy a Jobbik irányítsa a Nemzetbiztonsági Bizottságot.

A különvélemény:

1. A parlamenti vitanapok, a vizsgáló bizottságok, a kormányzat fölötti társadalmi- parlamenti ellenőrzés és a demokratikus nyilvánosság fontos eszközei. Az MSZP ezért változatlanul azt tartja helyesnek, hogy a különböző politikai programokat megjelenítő frakcióknak legyen joga vitanapot kezdeményezni, vizsgáló bizottságot létrehozni, indítványaikat a parlament plenáris ülésén a közvéleménnyel megismertetni.

2. A nemzet biztonsága, a törvényesség biztosítása közérdek. Ezt a közérdeket veszélyezteti, ha a nemzetbiztonsági bizottságban olyan képviselők ellenőrizhetik a titkosszolgálatok munkáját és juthatnak titkos információk birtokába, akik maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel. Ezért az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a Nemzetbiztonsági bizottságban.

3. A Házszabály 31.§ (2) kimondja, hogy a bizottságok elnökére, alelnökeire és tagjaira az országgyűlés elnöke tesz javaslatot. Ezért az MSZP várja dr. Schmitt Pál leendő elnök úr vitatott kérdéseket is rendező javaslatát.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden bizottságba delegálnak tagokat, de az elnöki és alelnöki posztok betöltéséről csak annak ismeretében döntenek, hogy az Országgyűlés leendő elnöke mennyire veszi figyelembe a különvéleményüket és a Ház többsége milyen döntést hoz a bizottsági struktúráról az alakuló ülésen.

Ezzel összefüggésben azt mondta: ha a parlament elnöke semmilyen javaslatot nem tesz, akkor annak a felelősségét és következményét neki kell viselni. Többször hallottuk a fideszes képviselőktől, hogy élni kívánnak a kétharmad adta felhatalmazással, itt az első alkalom - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a parlament munkáját nem akarják akadályozni, részt vesznek a bizottsági munkában, de számukra nem fontosak a posztok. Ezért - tette hozzá - nem is választottak a frakcióülésen alelnököket és elnököket, de a bizottsági tagokat elosztották.

A frakcióvezető egy másik kérdés kapcsán megerősítette: a politikai megállapodásnak vannak olyan pontjai, amelyeket az MSZP nem vitat. Példaként említette a 19 állandó bizottság létrejöttét, azok elnevezését vagy akár az irodák elosztását.

Mesterházy Attila nyugodtnak és konstruktív hangvételűnek nevezte a képviselőcsoport több órás vitáját, amelynek a végén név szerint szavazással, markáns többséggel fogadták el, hogy a frakció csak úgy írja alá a politikai megállapodást, ha különvéleményt csatoljanak hozzá.

Kitért arra: nem fogadják el a Fidesznek azon álláspontját, amely szerint az ellenzéknek koalícióban kéne bármilyen formában is együttműködnie. Koalíciós kényszer csak kormánypártok között szükséges - jegyezte meg, hozzátéve: az Országgyűlésben három teljesen különböző ideológiát képviselő frakció van az ellenzékben, a Fidesznek ezért mindegyikkel külön-külön is kell tárgyalnia és figyelembe kell vennie a véleményüket a döntések meghozatalakor.

Leszögezte: az MSZP a jövőben sem akar semmilyen módon együttműködni a Jobbikkal, mert a párt ideológiája, programja teljesen idegen attól, amit egy demokratikus párt képvisel. Hozzátette: sajnálattal vették tudomásul, hogy az LMP ezekben a vitákban hallgatott és csak utólag sikerült az álláspontját kialakítani.

forrás: mesterhazyattila.hu/mti

További hírek