Horn Gyula mellszobrának leleplezése

Budapest
2013.10.12., szombat

Horn Gyula mellszobrának (szobrász: Kocsis András) felavatásával kezdődött az országgyűlési és uniós jelöltállító választmányi ülés. A Jókai utcai székházban elhelyzett mellszobor leleplezésének ceremóniáján részt vett Horn Gyula felesége, fia és családtagjaik.  Mesterházy Attila pártelnök ünnepi beszédeben elmondta, Horn Gyula világszerte elismert, európai gondolkodású, nagyformátumú kormányfője volt Magyarországnak. Olyan vezető, aki soha nem feledte, hogy honnan jött, és mindig  az egyszerű embereket és érdekeiket képviselte. Mindvégig azon dolgozott, hogy hazánk méltó helyet foglaljon el Európa közösségében, hogy minél erősebb demokrácia épüljön ki Magyarországon. Botka László választmányi elnök azt emelte ki, hogy Horn kormányának is megvolt a kétharmad, mégsem élt vissza vele. 

A szoboravatást követően kezdődött el a választmány zárt ülése, amelyen először a jelenlévők megünnepelték az mszp 24. születésnapját (alább Mesterházy Attila köszöntőjét közöljük). Mesterházy Attila azt is bejelentette, hogy ezentúl a Jókai utcai nagytermet Horn Gyula teremre keresztelte át a párt. Később a párt és a választmány elnöke felszelték a születésnapi tortát. 

Programismertetéssel és a jelölti lista szavazásával folytatódott a választmány ülése.  

 

Tisztelt Barátaim!

 Az MSZP-nek tekintélyes múltja, izgalmas jelene és reményteli jövője van!
 Ma Magyarország vezető baloldali ereje és az ellenzék legerősebb pártja a miénk. Mint már annyiszor az elmúlt negyed század alatt, újra küzdelemre készülünk. Tiszta fejjel és tiszta szívvel fogunk küzdeni egy korrupt és hazug rendszer ellen.
 Erőnk egyszerre táplálkozik a megújulásból és az elmúlt 24 év tapasztalatából.
 Huszonnégy év alatt a Magyar Szocialista Párt háromszor nyert választást. És ami legalább ennyire fontos: az MSZP kétszer állt talpra.
 1990-ben a Horn Gyula vezette MSZP-nek nem volt barátja, nem volt szövetségese. Nem számíthatott jóindulatra. A pártelnök politikai életműve, hogy a kitaszítottság éveit követően az MSZP 1994-ben abszolut többséggel nyert választást.
  2010-ben ismét számkivetetté vált az MSZP. De újra bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a megújulásra. Szervezeti átalakítással, személyi változásokkal, sokszor vitákkal mentünk előre. Nem volt könnyű. Sosem hittük, hogy az lesz, de végigcsináltuk.
 És most, három évvel később a legnagyobb, legszervezettebb, legerősebb ellenzéki pártként készülünk az Orbán-rendszer leváltására. Mi vagyunk a kormányváltó oldal meghatározó ereje, és 2014-ben ismét mi leszünk a kormány meghatározó ereje is.

Barátaim!
 Az MSZP huszonnégy év alatt rengeteg kritikus helyzeten kormányozta keresztül Magyarországot.
 A szocialista kormányzásához kötődik a gazdasági növekedés hosszú időszakának elindítása. Ránk hárult a NATO- és az EU-csatlakozási folyamat oroszlánrésze. Számtalan fejlesztés kapcsolódik az MSZP kormányzásához. Ami az országban az elmúlt két évtizedben létrejött, megépült, az nagyrészt a mi kormányainkhoz kapcsolódik. Ezt sose felejtsük el!
 A mi politikánk mindig a modernizációra és a társadalmi biztonságra épült. Elkötelezettségünk e tekintetben mit sem változott. Ez áll ma is az MSZP programjának középpontjában. Megragadva azonban az ünnepi alkalmat, szeretném kissé másképp is megfogalmazni a huszonnégy év néhány fontos tanulságát.
 Az első sarokpont: a felelősség. Sosem rettentünk vissza a nehéz döntésektől. Ennek a politikai közösségnek a tagjai képesek voltak feláldozni személyes népszerűségüket is, ha az ország sorsáról volt szó.
 Bűnbakgyártás, szavakkal vívott háború és az ország szétverése helyett mi inkább megfogtuk a munka végét. Közben nem osztottuk az észt, hanem használtuk.
 Megtanultuk, hogy a felelősséget vállalni kell. Inkább előbb, mint utóbb. Most is csak azt ígérhetjük az embereknek, hogy az MSZP-től felelős politikát fognak kapni a következő huszonnégy évben is!
 A második, amiről beszélni szeretnék, a gyakorlatiasság. Mi mindig azt kerestük, mi az a legjobb, amit meg lehet tenni.
 Nem akarunk és nem fogunk nagyotmondásban versenyezni. Az országnak elege van a szövegelésből. Nem délibábot kergetünk, hanem a valódi megoldásokat ajánlunk.
 A harmadik, amiről szólni szeretnék, az a baloldaliság. Mi soha nem mondunk le az hétköznapi emberek képviseletéről.
 A társadalmi érzékenység, a terhek és javak igazságos elosztására törekvés, az egyenlőtlenségek csökkentésének szándéka politikánk alapja.
 Ennek a megosztott, megfélemlített, meglopott országnak baloldali politikára van szüksége, amely igazságot, biztonságot, szabadságot és jólétet teremt. Ezt követeli a helyzet, ez az emberek jogos elvárása.
 Magyarországnak ma gondolkodó, felelősen viselkedő, gyakorlatias emberekre van szüksége és baloldali társadalmi-gazdasági programra. Minderre együtt.
 Így tudjuk a magyar emberek hitét visszaadni, a nemzetközi és hazai bizalmat helyreállítani, így tudjuk kimozdítani az országot abból az apátiából, lemondásból, amelybe belekerült.
 Harcolunk az igazunkért: keményen, szenvedélyesen, de tisztességesen.
 Ismerjük az országot, ismerjük a helyzetet. Tudjuk, hogy pokolian nehéz időszak áll előttünk.
 Ezt a küzdelmet is meg fogjuk vívni.
 Ez a 24 évünk tanulsága és ez az előttünk álló 25. év legnagyobb tétje.
Nemcsak a baloldalért, hanem egész Magyarországért.

További hírek