Horn-szobor és terem a Jókaiban

Budapest
2013.10.12., szombat

    Budapest, 2013. október 12., szombat (MTI) - Felavatták Horn Gyula néhai miniszterelnök-pártelnök mellszobrát az MSZP budapesti székházának aulájában szombaton.
    Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azt mondta: Horn Gyula azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez.
    1990-ben egy történelmi vereség után vette át az MSZP irányítását, de négy év alatt újjászervezte és kormányzó erővé tette a szocialista pártot, amely 1994-ben abszolút többséget szerzett az Országgyűlésben - emelte ki Mesterházy Attila.
    A pártelnök méltatta Horn Gyula kormányfői érdemeit Magyarország  európai uniós és NATO-csatlakozásának előkészítésében, illetve az ország fejlődését megalapozó gazdasági stabilizációban.
    Horn Gyula sosem felejtette el, hogy a baloldal feladata az elesettek, a "kisemberek" védelme, ez egyik legfontosabb politikai hagyatéka - tette hozzá.
    Mesterházy Attila - akinek első munkahelye Horn Gyula miniszterelnöki kabinetirodája volt - elmondta, munkafegyelmet, a választók tiszteletét és a fontos kérdések közötti rangsorolás képességét tanulta meg a korábbi pártelnöktől.
    Botka László, az MSZP választmányi elnöke a szoboravatón - amelyen a néhai kormányfő özvegye, fia és unokái is részt vettek - arról beszélt: bár több mint kétharmados parlamenti többség állt mögötte, Horn Gyula a jelenlegi kormánnyal ellentétben nem módosította az alkotmányt, nem bontotta le a hatalmát korlátozó ellensúlyokat.
    Tudomásul vette az 1998-as választási vereséget, nem támadta a győzteseket, nem keresett bűnbakot, és sokkal jobb állapotban adta át az országot, mint amilyenben átvette, és amilyenben ma van - mondta.
    Botka László hozzátette, hogy a szocialista politikusok egyik legfontosabb törekvése méltónak lenni Horn Gyula emlékéhez.
    Kocsis András Horn Gyulát ábrázoló szobrának avatásán az is elhangzott, hogy szombattól a néhai kormányfő-pártelnök nevét viseli az MSZP Jókai utcai székházának központi tanácsterme.
    Egy hete a Somogy megyei Marcaliban állították szobrot Horn Gyulának.
    Horn Gyula 1994 és 1998 között volt miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke. Idén június 19-én hunyt el hosszú betegség után; 81 éves volt.
    A szoboravató után elkezdődött az MSZP választmányának zárt ülése, amelyen a választási programról, az országgyűlési és az európai parlamenti listáról döntenek.

További hírek