Nehéz az ország függetlenségéről beszélni

Siófok
2014.05.20., kedd

Siófok, 2014. május 20., kedd (MTI) - Mesterházy Attila szerint nehéz gazdasági függetlenségről beszélni egy olyan országban, ahol a gazdaság nem tudja kitermelni a fejlesztési forrásokat.
    Az MSZP elnöke kedden, Siófokon tartott sajtótájékoztatóján hozzátette: Magyarország 97 százalékban európai uniós forrásokból fejleszti az óvodákat, iskolákat, utakat, teszi versenyképesebbé a vállalkozásokat. „Ezért okos kompromisszumokkal, együttműködéssel, a józan ész erejével kell tárgyalni Brüsszelben, és sokkal kevésbé erőfitogtatással” - mondta.   

    Megjegyezte: az MSZP nem tartja célravezetőnek a Fidesz politikáját, amellyel a kormányzó párt állandóan konfliktust gerjeszt az Európai Unióval vagy valamely tagállammal szemben.
    Hangoztatta: a Jobbik EP-listája nem képviseli a nemzeti érdeket, a listát vezető Morvai Krisztina a kilépés mellett kardoskodik, szakértője, Gaudi-Nagy Tamás „felheccel egy tömeget, ahonnan leköpik Pásztor István vajdasági magyar politikust”, a harmadik helyen szereplő Kovács Béla pedig sajtóhírek szerint Oroszországnak kémkedett. Az MSZP ezért szólította fel a Jobbikot listájának visszavonására – fűzte hozzá.
    Az MSZP nem akar háborúzni konfliktusokat keresni, és nem akar kilépni sem az EU-ból - hangsúlyozta. A pártelnök szerint Európa számára egy baloldali többségű parlament komoly lehetőséget jelentene, hiszen ma már az EP-nek számos eszköze van, amelyek közvetlenül meghatározzák a magyar emberek és vállalkozások sorsát.
    Az MTI kérdésére Mesterházy Attila elmondta: a Demokratikus Koalíció és az MSZP programja között hangsúlybeli különbségek vannak, az európai egyesült államok elképzelését azonban irreálisnak és szükségtelennek tartja.
    Pintér Attila, a párt EP-képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország az elmúlt kilenc évben az európai uniós támogatások ötödik legnagyobb haszonélvezője volt  tagállamok között. Jelölttársa, Mudri György mások mellett azt mondta: 2001-ben az első Orbán-kormány a csatlakozási tárgyalások során elfogadta, hogy ne lehessen adómentesen pálinkát főzni Magyarországon.  Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő úgy vélte, hogy az európai fejlesztési politikát úgy kell megváltoztatni, hogy a kistelepüléseken ne presztízsberuházásokat támogasson az unió, hanem munkahelyteremtést.

További hírek