Orbán tárgyaljon a kohéziós pénzekről

Budapest
2012.11.24., szombat

Nem elitcserében gondolkodik, hanem politikaváltásra készül 2014-ben az MSZP. Egy más típusú, együttműködésen, párbeszéden, kompromisszumon alapuló politikával szeretne elérni, hogy az éhező gyermekek száma Magyarországon 470 ezer helyett nulla legyen. A párt szombati választmányi ülésén két fontos kérdés kapott szerepet: az Európai Unióban zajló költségvetési vita és a párt oktatáspolitikai programja.

Harminc százalékkal csökkentek volna a Magyarország számára juttatott EU-s források - a magyar miniszterelnök ilyen javaslatra nem mondhatott igent - kezdte Mesterházy Attila az uniós költségvetési vita összefoglalóját. A pártelnök elmondta, az MSZP választmánya is egyetért abban, hogy teljesen helyes volt Orbán Viktor válasza, amikor nemmel voksolt erre a javaslatra, hiszen Magyarország nem lehet vesztese a költségvetési vitának.

- A magyar nemzet hosszú távú sikere megköveteli, hogy a kilábaláshoz, felzárkózáshoz és fejlődéshez szükséges európai uniós forrásokhoz hozzá tudjunk jutni, mert enélkül a magyar költségvetésből nem lehet finanszírozni a szükséges programokat. A szocialisták arra biztatják a miniszterelnököt, hogy amennyire lehet, maximalizálja ezeket a forrásokat, de a minimumprogram az, hogy a jövő évi költségvetésben is a mostani szinten legyenek elérhetőek a források.

- Ez nem pártpolitikai, hanem össznemzeti ügy, éppen ezért a Magyar Szocialista Párt eddig is, most is és a jövőben is segítségét és együttműködését kívánja felajánlani a kormánynak ebben a kérdésben - hangsúlyozta a pártelnök. Mesterházy elmondta, a kedvezőbb költségvetési tervezet elfogadása érdekében lobbizott az Európai Parlament szocialista frakciójában, valamint tárgyalásokat folytatott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével és Hannes Swobodával, az Európai Szocialisták Pártja elnökével arról, hogy támogassák, segítsék ezeket a magyar törekvéseket.

- Talán most jól látszik, hogy az állandó konfliktuskeresés, az állandó "szabadságharc" az európai partnereinkkel egy ilyen vitában hirtelen hatalmas hátránnyá válik, hiszen nem tudjuk érdekeinket érvényesíteni, nem tudunk partnereket találni ahhoz a harchoz, ami egyébként az ország javát szolgálja - mondta a szocialista pártelnök, aki hozzátette, megfontolásra ajánlja a miniszterelnök számára azt, hogy ne csak a szélsőséges szavazók szavazatszerző képességét tartsa a fejében, hanem a magyar nemzeti érdek érvényesülésének lehetőségét is, ami sokkal inkább az együttműködés és a partnerség alapján képzelhető el. - A bezárkózó, csak a saját pártpolitikai érdekekre koncentráló politikának Magyarország a vesztese lehet, ezért bízom abban, hogy nem azt a típusú politikát fogják követni a környező országok, amit a magyar miniszterelnök.

Mesterházy felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-s források kérdése egy olyan nemzeti ügy, melyben nem háríthatja át a miniszterelnök másra - Matolcsy Györgyre - a felelősséget: magának kell lefolytatni a tárgyalásokat, hiszen nála van a legnagyobb politikai legitimáció. - Orbán Viktor mutassa meg, hogy sokat ér a pártcsaládon belüli szolidaritás: a következő hónapokban járja végig az összes jobboldali kormányfőtársát, és lobbizzon annak érdekében, hogy Magyarország kapja meg azokat a forrásokat, amelyekre szükség van a következő költségvetési ciklusban.

Ellehetetlenülő iskolák

Botka László országgyűlési képviselő elmondta, az MSZP-ben ebben a félévben elkezdődött a 2014-es választási program előkészítése, ezzel együtt az párt oktatáspolitikai programjának összeállítása.

- Az MSZP politikájának legfontosabb területe a következőkben az oktatás lesz, hiszen a Fidesz kormány a legnagyobb károkat éppen az iskolarendszerben és az oktatásban okozta, és ezt minden iskolás gyermeket nevelő család a saját bőrén fogja érezni - mondta a képviselő, aki hozzátette, 2012 végére a magyar felsőoktatásban teljes pénzügyi ellehetetlenedés érezhető. Hozzátette, míg 2010-ben 186 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatás finanszírozására, addig 2012-ben ez a szám 123 milliárd, és 2014-re 50 százalékkal kevesebb, 105 milliárd forintra csökkenti a kormány az egyetemek és a felsőoktatási intézmények támogatását. A közoktatásra kitérve elmondta, az MSZP felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az iskolák államosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amit terveik szerint november 26-án kívánnának megszavazni a Parlamentben.

- Ez konkrétan azt jelenti, hogy több mint 3200 általános- és középiskola - benne több mint 150 ezer pedagógussal és másfél millió diákkal - kerülne állami fennhatóság alá január elsejétől, és előtte 20 munkanappal kívánják meghozni azt a törvényt, ami részletesen szabályozza, hogyan fog ez megtörténni - mondta Botka, aki egyetért Pokorni Zoltánnal, a Fidesz alelnökével abban, hogy az államosítás ártani fog a magyar közoktatás színvonalának, ha egyáltalán ilyen rövid idő alatt ezt meg lehet valósítani.

Az MSZP oktatáspolitikai programját - csakúgy, mint más programjaikat - el fogják juttatni a szakszervezetekhez, illetve más demokratikus szervezeteknek. - A szocialista párt egy másféle politikai kultúrát képvisel majd: együttműködésben, kompromisszumban, párbeszédben és programalapú szövetségben gondolkodik. Azt szeretnék, ha a következőkben arról folyna a vita, hogy közösen milyen programot tudnak 2014-ben, a Fidesz kormány leváltása után az országnak kínálni - mondta végezetül Botka László.
Stop.hu

 

További hírek