Őszre közös lista?

Budapest
2013.06.25., kedd

Van némi véleménykülönbség az MSZP és az Együtt-PM szövetség között a közös baloldali listaállítás ügyében - mondta Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem vette zokon, hogy a hétvégi balatonszárszói találkozón többen Bajnai Gordont, az Együtt-PM szövetség vezetőjét javasolták kormányfő-jelöltnek.

Szárszón nem baloldaliak, nem szocialisták, sokkal inkább liberális értelmiségiek, gondolkodók voltak jelen. Ott már Horn Gyula idejében se tudott volna Horn Gyula a szavazáson győzni. Azt szokták mondani, hogy idegenben az X-ért megy az ember, szerintem ahhoz képest rendben volt - fogalmazott Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke úgy látta, hogy a szárszói találkozónál inkább jelentett előrelépést a Bajnai Gordonnal tartott szombati tárgyalás, amelyen megállapodtak abban, hogy mindkét párt törekszik a közös listára, de még van véleménykülönbségük a kérdésről.

Bajnai Gordonék úgy gondolják, hogy van egy úgynevezett koordinált indulás: egy párt külön listát indít. Mi azonban nem fogadjuk el azt az állítást, hogy a külön lista és koordinált jelölés az ugyanazt az eredményt tudja hozni, mint a közös lista közös jelöltekkel - világított rá a nézeteltérésekre a pártelnök.

Mesterházy Attila szerint őszre meg kellene állapodniuk a baloldali közös listáról.

A szocialista párt elnöke kitért arra is, hogy választókerületi felelősei mind tudják, hogy - ha az együttműködés oltárán áldozni kell, akkor - jelenlegi posztjuk nem feltétlenül jár együtt jelöléssel.

További hírek