A sértődés luxus a politikában

Budapest
2013.12.17., kedd

Most már zavartalan az Együtt - PM és az MSZP együttműködése - fogalmazott a Magyar Szocialista Párt elnök-frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. A Demokratikus Koalícióval való viszonyról pedig azt mondta: "a politikában luxus, sértődésről beszélni".
Mesterházy Attila úgy véli: a közös baloldali miniszterelnök - jelölt hiánya, túldimenzionált probléma. Szerinte, aki akarja, az érti, hogy ki lesz a kormányfő, ha az MSZP és az Együtt- PM nyeri meg a tavaszi országgyűlési választást.

A pártelnök közölte: van egy világos politikai konstrukció, ez a "kormányváltók szövetsége." "Aki ide szavaz, az két célt biztosan el fog érni. Az egyik, hogy Orbán Viktor kormányának leváltását szolgálja a voksa, a másik, hogy nem veszik el a szavazata" - fogalmazott Mesterházy Attila. Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenlegi kabinet leváltására az MSZP és az Együtt - PM szövetségének van a legnagyobb esélye.

Az MSZP elnöke, az ország kedden elfogadott, jövő évi költségvetéséről azt mondta: annak a "stadionok és a stadion építők a nyertesei", hiszen közel 200 millió forintot fordít a kormány ezekre a létesítményekre. Ugyanakkor szerinte ezt a pénzt sokkal jobb helyre is lehetne tenni. Úgy látja, ez egy három hónapos, választási költségvetés, amely pr-célokat szolgál és nem fenntartható. "Látható módon a bevételek nagyon ingatag lábakon állnak", ez így, ebben a formában csak egy látszat egyensúlyt tükröz - emelte ki Mesterházy Attila.

"Az élet fogja bebizonyítani, hogy a rezsicsökkentés nem tartható" - vélekedett az InfoRádióban az MSZP elnök-frakcióvezetője. Mint mondta, "most is vannak olyan közszolgáltató cégek, amelyekbe az önkormányzatoknak az év végén több százmillió forintot kellene betenni ahhoz, hogy nullszaldóra kijöjjenek, ezt pedig nem fogják tudni máshogy finanszírozni, mint hogy megadóztatják az ott élőket."

Mesterházy Attila átgondolatlan államosításnak tartja a közszolgáltatások sorozatos átvételét. Azt mondta, hosszútávon nem fenntartható például a vízművek, távfűtési szolgáltatások önkormányzati kézbe adása és a díjszabások erőszakos csökkentése. Az ellenzéki politikus szerint emiatt a közszolgáltatások színvonala és biztonsága romlani fog. A szocialisták ehelyett energetikai korszerűsítéseket, az épületek, családi házak hőszigetelésének felújítását támogatnák, amivel magyar vállalkozók széles körének is munkát adhatnának.

Ha a választások után hatalomra kerül az MSZP, felülvizsgálják az államosított közszolgáltató cégeket, és a működésképtelen társaságok esetében elgondolkodnak egy új konstrukcióról - jelentette be Mesterházy Attila. Ugyanakkor azt is hozzátette, "nehéz lesz új befektetőket találni, mert elijesztheti őket az eddigi gazdaságpolitika."
forrás: inforadio.hu

További hírek