Tizennégy állandó bizottság lehet

Budapest
2014.04.23., szerda

                                                                                                                                                                                                                                                       fotó: 444.hu

Budapest, 2014. április 23., szerda (MTI) - Tizennégy állandó bizottságot javasol az újonnan alakuló Országgyűlésben a Fidesz - közölte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Budapesten újságírókkal a parlament alakuló ülését előkészítő egyeztetés után.

    Az ellenzéki politikus elmondta, a pénteken folytatódó megbeszélésen jelentős véleménykülönbség volt a bizottsági struktúra kialakításáról és arról, hogy milyen szakpolitikai területekkel kell foglalkoznia a testületeknek.
    Mesterházy Attila azt mondta, pártja az egyik "legégetőbb hiányosságnak tartja", hogy a foglalkoztatáspolitika nem jelenik meg önálló bizottságban, miközben Magyarország egyik legnagyobb problémája a munkanélküliség.
    Fontos lenne, ha a bizottságok az önkormányzati ügyekkel, a fejlesztéspolitikával, a közlekedéspolitikával, az ifjúságpolitikával, az idősüggyel és az energetikával is foglalkoznának - tette hozzá a szocialista pártvezető, megjegyezve, hogy ez nem minden esetben jelentené önálló bizottság létrehozását. Példaként említette, hogy a gazdasági bizottság feladatai közé tartozhatna a közlekedés és az energetika, valamint össze lehetne vonni az európai uniós, a külügyi és a fejlesztéspolitikai bizottságot, így csak eggyel nőne a bizottságok száma.
    Mesterházy Attila közölte, elfogadták, hogy a 14 bizottságból ötnek ellenzéki lesz az elnöke, de hogy a törvény által meghatározottakon túl (nemzetbiztonsági és költségvetési bizottság) még melyiknek, az egyelőre nem dőlt el. Kérdésre válaszolva a politikus nem tudta megmondani, hogy lesz-e olyan bizottság, amelynek vezetéséhez ragaszkodnak, mondván, még nem alakult ki a bizottsági struktúra.
    Beszélt arról, hogy főként technikai kérdésekben "98-99 százalékban" meg tudtak állapodni. Van, amit még folytatnak, azt, hogyan helyezik el a frakciókat - ismertette.
    Mint mondta, a parlament vezetésével kapcsolatban minden frakció elfogadta a 2010-es arányokat. Akkor egy parlamenti alelnököt és két jegyzőt jelölhetett az MSZP.
    Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, a posztokat illetően "van a fejében egy javaslat", de arról majd a frakció dönt. Arra a kérdésre, hogy azért kísérte-e el Hiller István a tanácskozásra, mert ő is esélyes az alelnöki posztra, a pártelnök azt mondta, négyen jöttek volna, de Botka Lászlónak más programja volt. Mindannyian olyanok, akik már részt vettek a Ház alakulásával kapcsolatos tárgyalásokon - fűzte hozzá.
    Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP-frakciót továbbra is Mesterházy Attila vezeti majd. A képviselőcsoport első ülésének időpontja még nem ismert, de az MSZP elnökségének javaslatára azon választják majd meg a frakcióvezetőt.
    A pártelnök kitért arra, hogy a bizottsági struktúrával kapcsolatos javaslataikat estig eljuttatják az Országgyűlés Hivatalának.

További hírek